Przyjmowanie dużej ilości węglowodanów jest szczególnie popularne wśród osób trenujących sporty wytrzymałościowe. Ich spożywanie związane jest z dużym zapotrzebowaniem na glikogen, z którego podczas treningu organizm czerpie energię. Intensywne ćwiczenia do wydatek energetyczny rzędu 1000-1400 kalorii.

Glikogen w mięśniach odbudowuje się z szybkością około 5% na godzinę, przy czym najszybciej proces ten zachodzi bezpośrednio po treningu. Oznacza to, że chcąc zrekompensować organizmowi utratę tak dużej ilości energii w jak najkrótszym czasie, zaraz po ćwiczeniach musimy zjeść posiłek o wysokiej zawartości węglowodanów. Najlepiej, aby w ciągu dwóch godzin przyjąć ich około 50 gramów.

Taką ilość cukrów dostarczymy organizmowi jedząc, np. porcję makaronu, gotowany ryż, płatki kukurydziane, czekoladę mleczną, cztery kromki pełnoziarnistego chleba, dwie bułki drożdżowe, 3 banany lub jabłka. Dobrze sprawdzi się też wypicie jednego litra chudego mleka lub dwóch szklanek słodzonego, bezalkoholowego napoju.